Valea Viilor este satul de reşedinţă al comunei cu acelaşi nume din judeţul Sibiu, acolo unde putem descoperi un foarte inedit şi atractiv Turn cu Ceas ❤ găzduit de seculara biserică fortificată. În Valea Viilor se afla una dintre cele mai impresionante biserici fortificate din Transilvania. Contor: 33Biserica Sf. Petru, construita în secolul al XII-lea, a fost amplificata si fortificata în secolul al XV-lea si al XVI-lea, lucrarile fiind în linii mari terminate în 1520. Înconjurata de o puternica centura de ziduri si turnuri, biserica are ea însasi înfatisarea unui urias reduit, cu un turn deasupra corului si un turn pe vest. Nava are un plafon boltit cu o retea complicata de nervuri, care se sprijina pe 7 perechi de stalpi, jumatate ascunsi în zid. Un astfel de plafon are si corul.
La începutul sec. al XVI-lea, biserica a suferit unele modificari. În jurul anului 1520 intrarea principala din vest, sub clopotnita a fost zidita. În fata intrarii a fost ridicat un contrafort, care la o înaltime de 10 metri, legat cu alti doi contraforti, formeaza un drum de straja. Au fost deschise doua intrari în biserica, una în partea de sud, cealalta în nord. Fiecare poarta a fost înzestrata cu un gratar de aparare si un turn cu scara giratorie. Transformari mari a suferit corul care a fost îmbracat cu zidul masiv al turnului, care se ridica deasupra în patru etaje. Deasupra primului acoperis al turnului este un drum de straja iar deasupra acestuia un al doile acoperis.
În anul 1738, biserica sufera unele stricaciuni din cauza unui cutremur, reparatiile fiind gata în 1742. Renovari se fac în 1781 si 1826. Valea_Viilor_IMG_5546Biserica este înconjurata de un singur zid de incinta, de la care s-au mai pastrat 4 turnuri (bastioane) . Turnul estic este datat 1501, data care poate fi si a constructiei zidului de incinta care a pastrat un drum de straja boltit, mai ales în partea sudica, mai bine pastrat decat cel nordic. În interior se pastreaza vechea cristelnita, strana preotului, datata 1526, altarul din 1779, cu sculpturi executate de Johann Folbarth din Sighisoara, coroana, plasata deasupra amvonului, din 1746, tabernacolul din partea nordica a corului datand din 1504. Biserica – cetate propriu-zisa este compusa dintr-o incinta ovala cu arcade si coridor de aparare, dublata în nord si sud. Face parte din lista UNESCO de monumente istorice.  Aşa că Turnul cu Ceas ❤ din localitatea transilvăneană Valea Viilor vă aşteaptă şi pe dumneavoastră să îl vizitaţi !!!

Reclame