Ţigău este un sat din judeţul Bistriţa-Năsăud, acolo unde putem găsi un foarte atractiv ❤ Turn cu Ceas ❤ găzduit de seculara biserică reformată din această foarte cochetă localitate năsăudeană.

Deşi satul era iniţial Catolic, în timpul reformei protestante, maghiarii au trecut la Biserica Reformată, iar saşii laBiserica Evanghelică-Luterană. Biserica medievală a satului apare în documente destul de târziu, doar în 1622. În1695 este menţionat primul paroh reformat din Ţigău, János Margitai. În 1830 a ars clopotniţa, iar în incendiu s-au distrus şi clopotele. Biserica a fost reparată abia în 1853. În 1874 a ars din nou clopotniţa, în 1878 turnul a fost reconstruit, iar în 1886 au fost reparaţi pereţii fisuraţi. Orga bisericii a fost donată de György Veres şi soţia sa în anul 1888.

Biserica se ridică în zona centrală a localităţii, fiind înconjurată de o grădină şi o livadă. Clădirea medievală este formată din navă şi cor, cu un portic la intrarea sudică a corului. Clopotul a fost turnat de meşterul arădean Antal Novotny în anul 1900.

Forma navei este neobişnuită, are o închidere vestică poligonală (5/8) şi pe baza literaturii de specialitate are analogii la câteva biserici de stil gotic târziu din anii 1500, de exemplu cele de la Dalnic (jud. Covasna) şi Ocna de Sus (jud. Harghita). Aşa că ❤ Turnul cu Ceas ❤ de aici din satul năsăudean, Ţigău, vă aşteaptă şi pe dumneavoastră să-l vizitaţi şi mai ales să-l admiraţi 🙂 !!!